Kindertolktraject

Ik ben opgegroeid in een warm en veilig gezin. Als jongste van drie kinderen heb ik een fijne jeugd gehad. En daar ben ik enorm dankbaar voor. Nu mijn lieve vader in juli 2023 overleden is, besef ik dat des te meer. Er komen zoveel mooie herinneringen naar boven. In de periode waarin mijn vader dementie had en na zijn overlijden heb ik de kracht van mijn gezin van herkomst ervaren. We deden het samen, in harmonie en vanuit liefde. Ik gun alle kinderen zo’n veilige basis. Dat is ook de reden dat ik Jeugdwelzijnswerk heb gestudeerd.

Door mijn werk als secretariaatsmedewerker bij PresentChild kreeg ik de kans om zelf kindertolk te worden. Die heb ik met beide handen aangegrepen.  Door de trajecten die ik als kindertolk heb begeleid, is er veel ten goede veranderd in de betreffende gezinnen. Dat cadeau geef ik graag alle vaders en moeders die worstelen met lastig of onbegrepen gedrag van hun kind. Dat ze (weer) in hun kracht komen.

Als jij als ouder aan de slag gaat met dat deel in jezelf dat nog aandacht vraagt, dan kan jouw kind het loslaten. Zo help je je kind, zonder dat het aanwezig hoeft te zijn bij de sessies. Dat is het mooie van de PresentChild methode!

Wist je trouwens dat de methode ook werkt bij leerkrachten en andere volwassenen die met kinderen in contact komen? Als het gedrag van het kind jou raakt, heeft het je iets te vertellen. 

 

Uit de praktijk

Een van de moeders kwam voor haar zoon. Hij kon niet goed meekomen op school en was bij vlagen brutaal tegen de juf. Thuis verstopte hij zich als hij ergens op aangesproken werd. De boodschap voor zijn moeder was duidelijk. Zij werd vroeger dom gevonden en dat zat haar ontwikkeling en carrière in de weg. Ze mocht wat ‘brutaler’ worden, zichzelf meer laten zien. Als ze zich niet meer verstopte en stond voor wat ze kon, dan kon ze eindelijk groeien. Dat deed ze en haar zoon groeide met haar mee!

Deze moeder zei achteraf over het traject:

” Ik voelde me gelijk op mijn gemak bij Boukje; haar aanwezigheid is zacht en warm. Ze stelde veel vragen en hielp mij als ik het lastig vond om de antwoorden te vinden. De spiegel die Boukje mij heeft voorgehouden, door het gedrag van mijn zoon te vertalen, heeft mijn ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Ik hield mezelf onbewust klein, was me niet bewust van hoe weinig zelfvertrouwen ik had. Na dit traject ben ik meer in mijn licht gaan staan en is vertrouwen op wat ik kan mijn uitgangspunt. Mijn zoon is daardoor ook veranderd in zijn gedrag. We gingen van een handelingsplan omdat hij moeilijk mee kon komen in de klas naar het jaar afsluiten met een juf die verbaasd is over hoe goed het gaat. Twijfel niet aan deze methode en ga dit proces aan; het kan veel verandering brengen!”

Wat doet een kindertolk precies?

Een kindertolk vertaalt het (vaak lastige, onbegrepen) gedrag van een kind naar een boodschap voor de ouder die door dat gedrag wordt geraakt. Het kind houdt de ouder als het ware een spiegel voor.  Het kan hierbij ook gaan om een kind dat niet meer thuiswoont.

Door de boodschap leren ouders welk stuk in hun eigen leven om aandacht vraagt. Als ze daarmee aan de slag gaan, verandert het gedrag van het kind mee. Een kindertolktraject bestaat uit vier delen:

  • een intake waarin de ouder vertelt over het gedrag van het kind dat raakt
  • een vertaling door de kindertolk achter de schermen
  • een terugkoppeling aan de ouder met een boodschap van het kind
  • een follow-up gesprek om bespreken hoe het gaat

De PresentChild methode bestaat al sinds 1994 en er zijn honderden kindertolken werkzaam in Nederland en België. Het mooie aan deze methode is dat het kind niet aanwezig hoeft te zijn bij het traject, maar wel geholpen wordt. De trajecten duren kort. Een kindertolktraject kost € 300,00 inclusief btw. Betalen in delen is geen enkel probleem.

Wie weet kan ik ook iets voor jou en je gezin betekenen. Neem gerust contact met me op om te kijken of het goed voelt!

Liefs,

Boukje

b.wiersma@chello.nl / 06-25379423