Kindertolktraject

Ik werk al een tijd als secretariaatsmedewerker bij PresentChild. In 2022 kreeg ik de kans om zelf de Training tot Kindertolk te volgen en die heb ik met beide handen aangegrepen. Afgelopen juni nam ik mijn diploma in ontvangst en ik mag mezelf nu kindertolk noemen. Daar ben ik ontzettend blij mee!

Inmiddels heb ik al een aantal mooie kindertolktrajecten afgerond en er is veel ten goede veranderd in die gezinnen. Dat gun ik alle vaders en moeders die worstelen met lastig of onbegrepen gedrag van hun kind. Als jij aan de slag gaat met dat deel in jezelf dat nog aandacht vraagt, dan kan jouw kind het loslaten. Zo help je je kind, zonder dat het aanwezig hoeft te zijn bij de sessies. Dat is het mooie van de PresentChild methode!

Uit de praktijk

Een van de moeders waar ik een kindertolktraject mee heb gedaan, kwam voor haar zoon. Hij kon niet goed meekomen op school en was bij vlagen brutaal tegen de juf. Thuis verstopte hij zich als hij ergens op aangesproken werd. De boodschap voor zijn moeder was duidelijk. Zij werd vroeger dom gevonden en dat zat haar ontwikkeling en carrière in de weg. Ze mocht wat ‘brutaler’ worden, zichzelf meer laten zien. Als ze zich niet meer verstopte en stond voor wat ze kon, dan kon ze eindelijk groeien. En dat deed ze!

” Ik voelde me gelijk op mijn gemak bij Boukje. Haar aanwezigheid is zacht en warm. Boukje stelde veel vragen en hielp mij als ik het lastig vond om de antwoorden te vinden. De spiegel die Boukje mij, door het gedrag van mijn zoon te vertalen, heeft voorgehouden, heeft mijn ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Ik hield mezelf onbewust klein, was me niet bewust van hoe weinig zelfvertrouwen ik had. Na dit traject ben ik meer in mijn licht gaan staan en is vertrouwen op wat ik kan mijn uitgangspunt. Mijn zoon is daardoor ook veranderd in zijn gedrag. We gingen van een handelingsplan omdat hij moeilijk mee kon komen in de klas naar het jaar afsluiten met een juf die verbaasd is over hoe goed het gaat. Twijfel niet aan deze methode en ga dit proces aan; het kan veel verandering brengen!”

Wat doet een kindertolk precies?

Een kindertolk vertaalt het (vaak lastige, onbegrepen) gedrag van een kind naar een boodschap voor de ouder die door dat gedrag wordt geraakt. Het kind houdt de ouder als het ware een spiegel voor. 

Door de boodschap leren ouders welk stuk in hun eigen leven om aandacht vraagt. Als ze daarmee aan de slag gaan, verandert het gedrag van het kind mee. Een kindertolktraject bestaat uit vier delen:

  • een intake waarin de ouder vertelt over het gedrag van het kind dat raakt
  • een vertaling door de kindertolk achter de schermen
  • een terugkoppeling aan de ouder met een boodschap van het kind
  • een follow-up gesprek om bespreken hoe het gaat

De PresentChild methode bestaat al sinds 1994 en er zijn honderden kindertolken werkzaam in Nederland en België. Het mooie aan deze methode is dat het kind niet aanwezig hoeft te zijn bij het traject, maar wel geholpen wordt. De trajecten duren kort.

Wie weet kan ik ook iets voor jou en je gezin betekenen. Neen gerust contact met me op om te kijken of het goed voelt!